Středočeští mladí hasiči bojovali o postup na Mistrovství české republiky

01.07.2016 16:05

Od pátku 24. června se uskutečnilo na Městském stadionu Sletiště v Kladně Krajské kolo hry Plamen a soutěže dorostu v požárním sportu. První dva dny patřily soutěži nejlepších družstev mladých hasičů (do 15 let) ze všech okresů Středočeského kraje. Po slavnostním nástupu začal boj o medaile a dvě postupová místa na Mistrovství České republiky hry Plamen disciplínou Štafeta 4 x 60 metrů, v níž závodníci absolvují čtyři úseky – překonání kladiny, dále bariéry nebo příčného břevna, přenesou hasicí přístroj a finišman družstva na posledním úseku štafety spojuje hadice na rozdělovač a s napojenou proudnicí dobíhá do cíle. Nejlépe zaběhlo družstvo ze Střezimíře (o. Benešov). Následovala Štafeta požárních dvojic prověřující rychlost a šikovnost závodníků. Nejrychlejší a nejpřesnější bylo družstvo z Velenky (o. Nymburk). Třetí disciplínou byla Štafeta CTIF vycházející z mezinárodních pravidel klasických disciplín CTIF. Devět úseků nejlépe zvládla opět Velenka. V podvečer v přilehlém lese odstartoval Závod požárnické všestrannosti. Závodníci na tříkilometrové trati na stanovištích plnili předepsané úkoly - střelba ze vzduchovky, překonání vodorovného lana, požární ochrana, první pomoc, topografie a uzlování. První místo brala Střezimíř. V sobotu dopoledne pak na závodníky čekal Požární útok CTIF. Nejlepší bylo družstvo z Velenky. Před poslední disciplínou byl v celkovém hodnocení rozdíl mezi Velenkou a Střezimíří rozdíl 3 bodů. Požární útok tedy rozhodoval o vítězi! Velenka svůj pokus zvládla s časem 23,34 s. a stačilo jí to na 3. místo z útoků. Střezimíři se pokus nepodařil a časem 31,11 brala až 11. místo z útoků. Nejlepší požární útok předvedlo družstvo z Lužné (o. Rakovník) časem 21,51 s. Celkovým vítězem krajského kola hry Plamen se stala Velenka. Druhým postupujícím je Střezimíř.

V sobotu odpoledne odstartovalo krajské kolo soutěže družstev dorostu (do 18 let) štafetou 4 x 100 metrů, kterou nejlépe zvládly dorostenky ze Střezimíře a dorostenci z Mělníka. Také dorostenci a dorostenky bojovaly ve svých kategoriích o dvě postupová místa na Mistrovství České republiky dorostu v požárním sportu. Nedělní dopoledne patřilo Běhu na 100 metrů s překážkami. Nejnižší součet časů jednotlivých závodníků měli dorostenci z Lužné a dorostenky z Pískové Lhoty (o. Nymburk). Průběžnou výsledkovou listinou zahýbaly testy z požární ochrany, v nichž se objevilo nebývale vysoké množství chyb. O vítězi tedy opět rozhodoval požární útok, před jehož zahájením bylo mezi dorostenci pět adeptů na zlaté medaile a mezi dorostenkami se schylovalo k lítému boji tří družstev se stejným součtem bodů. Nejrychlejší útok předvedli dorostenci ze Střezimíře (28, 28 s.), za nimi Mělník a Lužná. To znamenalo celkové vítězství pro Mělník. Druhým postupujícím se stalo družstvo z Lužné. V kategorii dorostenek zvládla nejrychleji útok děvčata z Pískové Lhoty (25,63 s.) a rozhodla tak o svém celkovém vítězství. Druhé postupové místo na Mistrovství vybojovala děvčata ze Střezimíře.

Mistrovství České republiky hry Plamen a soutěže dorostu v požárním sportu se uskuteční 1. – 5. července na stadionu TJ Sokol na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích. Celé mistrovství bude přenášet FireTV na webu www.dh.cz  a na www.firetv.cz.

Jaroslava Čečrdlová