Vedení Středočeského kraje ocenilo vedoucí přípravek malých hasičů

30.11.2017 22:19

Vedoucí přípravek malých hasičů si dne 28. listopadu na Krajském úřadě Středočeského kraje převzali z rukou středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové a radního pro oblast bezpečnosti a ICT Roberta Bezděka (oba Ano 2011) ocenění za svou činnost s dětmi a dorostem.      

  „Hasiči se starají o mládež, která je rozdělena do kategorií přípravka (3-5 let), mladší a starší žáci a od 15 – 18 let dorost. Přípravka je nejvíce náročná, protože práce s tak malými dětmi není jednoduchá. Nejen proto si naše uznání vedoucí zaslouží,“ uvedla hejtmanka po slavnostní akci, na které celkem 18 zástupců středočeských hasičů obdrželo diplomy a pamětní medaili Středočeského kraje. 

 Naše nejmenší hasičata nemají centrálně dány směrnice činnosti a zaměření práce s přípravkou je tedy na každé okresní odborné radě mládeže, resp. každém kolektivu mládeže. Všichni se věnují volnočasovým aktivitám - výletů, besedám a samozřejmě preventivně-výchovné činnosti.

Vedoucí se může rozhodnout, zda se s těmi nejmenšími bude věnovat sportovním disciplínám připravujícím „hasičata“ na hru Plamen nebo speciálním cvičením, případně zda se budou věnovat přípravě nejrůznějších ukázek zásahové činnosti. Ve Středočeském kraji najdeme obě varianty. Pracují tu téměř čtyři stovky dětí ve věku 3 - 5 let. Již dvakrát se přípravka Středočeského kraje sešla na sportovním setkání, kde děti plnily disciplíny tzv. Plamínku. Jedná se o disciplíny hry Plamen upravené pro ty nejmenší závodníky.

 „Hasiči učí děti a mládež, jakým způsobem reagovat v situacích, kdy si mnohdy ani dospělí neví rady. Učí se chování v  mimořádných situacích, tedy kam volat a jak se chovat. Získávají také poznatky z oblasti prevence.  Chce to trpělivost a znalosti z oboru i z práce s těmi nejmenšími. Jsem rád, že jsme mohli lidem, kteří svůj čas a energii věnují snaze vychovat s dětí a mládeže pořádné hasiče, dnes poděkovat,“ uzavřel radní Bezděk, který se společně s hejtmankou dne 17. 9. 2017 zúčastnil setkání přípravek Středočeského kraje v Sedlčanech, které je již tradičním závěrem jejich náročné celoroční činnosti.