Praha se připravuje na boj o mistrovské tituly v požárním sportu

23.08.2017 06:58

Hlavní město Praha hostí ve dnech 25. - 27. 8. 2017 již 46. mistrovství České republiky v požárním sportu družstev HZS ČR a 64. mistrovství Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu.

V Praze se představí v disciplínách požárního sportu muži Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR), muži a ženy Sboru dobrovolných hasičů (SDH) a také dorostenecké kategorie. Soutěže se také zúčastní tým České hasičské jednoty, Moravské hasičské jednoty, tým HZS podniku Deza a. s. Valašské Meziříčí a hasičská reprezentace Slovenské republiky.

 

Dokonalá souhra hasičských týmů vás uchvátí

Požární sport je simulací skutečných zásahů.  Hasiči jsou tým, který musí být sehrán, tým, na jehož rychlosti, zručnosti a mnohdy i odvaze závisí lidské životy. Hasiči jsou tým, který má jeden cíl, a sice vyhrát. Ať už nad živlem v podobě ohně nebo vody, ale také zvítězit v té odlehčenější formě, na poli soutěžním, v disciplínách požárního sportu.

Rivalita mezi jednotlivými týmy z HZS krajů, ať už profesionálních hasičů nebo dobrovolných hasičů mužů i žen, již tento víkend vyvrcholí na pražském Výstavišti (první soutěžní den 25. 8. 2017) a následně na stadionu Olymp Praha ve Stromovce (druhý a třetí soutěžní den 26. a 27. 8. 2017)

A že nevěříte, že jsou ti nejrychlejší hasiči schopni vystoupat do 4. podlaží cvičné věže za méně jak 15 vteřin a přitom startují s žebříkem o hmotnosti 8, 5 kg, který si na cvičné věži postupně zavěšují?

A že nevěříte, že běh na 100 metrů s překážkami zvládnou ženy - dobrovolné hasičky – hluboko pod dvacet vteřin?

Můžete být svědky dokonalé přesnosti ve štafetě na 4 x 100 m s překážkami, kdy v závěru štafety soutěžící hasiči či hasičky zvládnout uhasit hořící kapalinu v nádrži a celá štafeta dosáhne času kolem jedné minuty? 

Až se tají dech při královské disciplíně – požárním útoku, kdy sedm soutěžících hasičů nebo hasiček v naprosto do detailu sehraném „představení“ dokážou ti nejlepší za méně jak 25 vteřin propojit zdroj vody, motorovou stříkačku, hadice, rozdělovač a proudnice a doběhnou k dvěma terčům do 90 metrů vzdálených a naplní je proudem vody, a to celkem dvaceti litry?

 

Rychlost, přesnost, odvaha a souhra

Nevěříte? Přijďte se podívat, přijďte fandit, uvidíte profesionální hasiče, kteří jsou často zásahovými hasiči, dobrovolné hasiče a hasičky, kteří se vedle svého zaměstnání podílí také na požární ochraně v obci. Podpořte i výkony dorostenek, dorostenců a hostů v požárním sportu.

Rychlost, přesnost, odvaha a souhra, to je požární sport, to jsou hasiči a hasičky. Tři dny napínavých soubojů, měření sil jednotlivců a družstev.

Obhájí družstvo hasičů Moravskoslezského kraje loňské vítězství? Zopakují loňský triumf dobrovolní hasiči ze Zbožnova (Pardubický kraj)?  Stanou se opět královnami požárního sportu loňské vítězky z SDH Chválenice (Plzeňský kraj)?

 

Skákací hrad pro děti i návštěva Mořského světa

Soutěže jsou rozhodně hlavním lákadlem celé soutěže, ale na své si přijdou i děti dalšími akcemi. Pro děti bude v pátek na Výstavišti Praha připraven skákací hrad, stánek prevence HZS hl. m. Prahy, všichni můžete obdivovat tým pražských hasičů, který vám předvede svůj um ve vyprošťování zraněných z vraků auta nebo můžete navštívit výstavu fotografií zachycující hasiče bojující s požárem Průmyslového paláce (požár z roku 2008).

 

Další zajímavostí bude možnost navštívit Národní technické muzeum, kde vstup zdarma v době konání Mistrovství ČR v PS 2017, mají zajištěni příslušníci HZS ČR a členové SDH. Příjemný oddych od soutěžní atmosféry zažijete prohlídkou Mořského světa, kde mohou návštěvníci získat slevu 20 % za stanovené podmínky.

Vše důležité najdete na www.mrps2017.cz